Inlägget gjort

Analogier

Jag tänkte utforska analogier ett tag. På förekommen anledning.

Varje författare söker efter pärlorna som de blinda hönorna kan hitta. Språkets pärlor, alltså. Fyndet kan bli mer eller mindre lyckat. En analogi är en sådan pärla. En metafor en annan. Men nu gäller det analogi. Här är en definition av analogi (liknelse) ur Wikipedia:
”Liknelse (grekiska parabole) eller analogi (grekiska analogia, likhet) inom den vidare kategorin bildspråk är en retorisk liknelse mellan två begrepp där jämförelseledet utgörs av något av orden ’som’ eller ’liksom’.”

Några exempel kan vara på sin plats:

En analogi som jag ej vill bedöma är från Ernst Kirschsteiger:  ”Färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst.”

Ytterligare några ur böcker i min bokhylla:

Yvonne Wærn: Änkenådens hemlighet.
”Lilla Karsjön skimrade som en rosa pärla”
”Genom den vita snön vid stranden stack vasstrån upp som svarta pennstreck.”
”Granarna vid sjön stod som brudar i rad framför ett altare.”

Göran Thunström: Skimmer
”… Pastor Jons prästgård. Mitt i dimman låg den likt en rutten tand.”

Vad jag vill säga är att det är intressant med analogier. Jag ska utforska dem i detalj ur en mycket särskild bok. Senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *