Inlägget gjort

Försök inte göra lay out på en inlaga utan lämpligt program!

Nu var det dags att plocka ihop bilder och text. Jag hade fått bilder från Indien i ett så stort format att jag inte kunde scanna hela i min lilla A4 scanner (nästa gång måste jag säga till att de inte får använda så stora papper!)  Eftersom bilderna ändå skulle delas på och placeras på olika ställen i texten kopierade jag delar, glad i hågen. Glädjen höll i sig ganska länge. Det gick bra att klippa i mitt gratis bildprogram som heter Gimp. Ja, förstås, det hade tagit mig några månader att lära mig det, men den tiden hade jag redan bakom mig.

Först när jag skulle sätta in bilderna i texten kom problemen. Jag visste att det var besvärligt redan när jag använt ”Word”. Det blev än värre nu. Jag har en Mac, och där finns ett ganska bra ordbehandlingssystem som heter ”Pages”. Observera ordbehandlingsprogram, inte program för lay out. Där lade jag in en bild och lät texten forma sig omkring den. Succé! Kanske inte så snyggt, men det skulle jag fixa.

lejonbild

Nästa sida gjorde jag likadant. Och nästa. Men när jag tog fram filen med alla bilder och texter hade bilderna hoppat omkring som förskolebarn. Ovanpå varandra låg några, medan texten snyggt och prydligt låg i rätt ordning. Nå, en gång till då. Nehej. En gång till! Och så där höll jag på en hel eftermiddag.

Det gick inte! Inte förrän jag upptäckte ett litet ord längst upp. Det var ”hjälp”. Underbart! Hur sätter man in bilder, undrade jag. Det dröjde innan jag hittade något användbart. Jag kunde göra en ”medieplatshållare” av mina bilder och då fick jag i alla fall en plats att placera dem i. Men bilderna hoppade fortfarande omkring.

Jag vet faktiskt inte vad jag gjorde för att få dem att hålla sig i skinnet. Aga är förbjudet, annars låg det nära till hands. Så fort som de åttioåtta sidorna var färdiga exporterade jag filen till ”pdf”. Där håller de sig i alla fall på plats. Att jag sedan inte skulle kunna ändra på filen mer det bekymrade mig inte den dagen.

Först när provtrycket om började jag bekymra mig för hur man ändrar i pdf.

Sens moral: Gör inte lay out i ett ordbehandlingsprogram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *