Inlägget gjort

Varför just Gullevi?

Gullevi – varför heter hon så? Inte förrän till den tredje boken började jag undra. Eftersom jag börjat jobba med memoarer kom inte bara verklighetens utan också böckernas värld fram för mig. Vad läste jag under min värsta läshungriga period? Jo, Kulla-Gulla. Många böcker om den sju-åriga fattiga flickan som måste jobba så hårt kom ut mellan 1945 och 1951. Kulla-Gulla var så duktig och alltid tjänstvillig.

Men nu är det Gullevi som gäller. Hon som förlorat en arm och som hjälper drakar. Det är helt annorlunda än torparmiljön i Kulla-Gulla! Undrar hur det går förGullevi där inne i drakens gap. 

Så kollar jag mer – är det inte så att det finns lite av Kulla-Gulla med i mina tidiga böcker om Charlotta? Den där Kalle, till exempel, han som kunde vara ett barnbarn – har han inte drag av Kulla-Gulla? Och Charlotta själv som flyttar mellan olika familjer sedan hon förskjutits hemifrån? Har hon inte drag av Kulla-Gulla? Ja, om man gräver och lägger pussel, visst kan man se spår av både egna upplevelser och böcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *