Inlägget gjort

Hjälpsamhet

Jag har inte tänkt på det tidigare, men det förefaller som om hjälpsamhet är ett tema i många av mina böcker: Gullevi hjälper drakar och bin, Yasmine hjälper sin mormor i boken ”När havet steg” och i den pågående boken hjälps alla åt att fly från vulkanutbrottet (När berget röt).

Dags att problematisera  hjälpsamhet, tycker jag. Vem är det som hjälper vem? 

En väninna sa häromdagen: det är inte så lätt att ta emot hjälp, ska jag tala om. Man skäms för att besvära andra människor. Så brukade min mamma säga också. Och jag protesterade: ”Men de som hjälper känner sig glada för att kunna hjälpa!”

Ska den som behöver hjälp vara tacksam då? Och vilket slags tack är bra?

Kanske något värt att tänka på när du läser ”I drakens gap” för dina barn. Eller någon annan av Gullevi-böckerna.

Men den senaste boken ”När berget röt” slutar med att ingen vill hjälpa. Är det en omöjlig tanke?

Denna bok passar barn 9-12 år
Nästa bok är för vuxna och kommer att lanseras på Tellus bokmässa
den 30 november 2019.
I Linköping
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *